Het gevaar van online geld lenen

De meeste banken en financiƫle instellingen bieden hun diensten online aan, waardoor het makkelijk lijkt om vanuit huis een lening af te sluiten. Op internet zijn er heel verschillende keuzes om goedkope leningen te vinden. Is dit voor jou de juiste weg en waar moet je op letten?

Online geld lenen

Het lenen via internet is niet veel anders dan het lenen door bij een bank binnen te stappen. Het grote voordeel van een lening die je online afsluit is dat het een stuk makkelijker is, maar hier schuilt ook gelijk het gevaar in. Zoals bij elke lening dien je na te gaan of de lening binnen jouw budget past.

Het is tegenwoordig voor de consument een stuk eenvoudiger geworden om al deze verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Je kunt ook via internet bij verschillende aanbieders een offerte aanvragen voor jouw financieringsbehoefte. Meestal zal je binnen enkele minuten een offerte via de mail ontvangen en kun je deze makkelijk met elkaar vergelijken.

Naast een lage rente zijn er ook een aantal andere punten die erg belangrijk zijn bij online geld lenen:
Voorwaarden;
Verzekeringen;
Aflossing mogelijkheden;
Afsluitprovisie;
Administratiekosten;
Vorm van de lening.

Kijk uit voor de zogeheten koppelverkoop. Je kunt dan een goedkope lening afsluiten, maar daar zit dan een dure verzekering aan vast. Deze dien je er verplicht bij te kopen. Dit komt veel voor, terwijl het wettelijk verboden is. De aanbieders raden zo verzekering aan terwijl de lener dit helemaal niet nodig heeft.

Goedkoop online geld lenen

Om zo goedkoop mogelijk te lenen, dien je een lening met BKR toetsing af te sluiten. Online geld lenen zonder een BKR toetsing is altijd duurder dan een met BKR toetsing, dit komt omdat de geldverstrekker niet weet hoe hoog het risico is als ze met jou in zee gaan.

Het grootste voordeel om online geld te lenen:
Online geld lenen is een stuk goedkoper.

Rente vergelijken

Neem nooit een te snel besluit, maar vergelijk de rente en voorwaarden van verschillende geldverstrekkers met elkaar. De rente is niets anders dan de prijs van de lening. Zorg ervoor dat de rente de gedurende looptijd het zelfde blijft en niet dat het een actie is en dat de rente na een paar maanden omhoog vliegt. De hoogte van de lening verschilt bij elke aanbieder en heeft meestal gevolgen voor de voorwaarden van de lening. Banken zijn verplicht om de werkelijke kosten van het krediet om te geven, ook wel de effectieve rente genoemd. Hieraan kun je gemakkelijk alle leningen met elkaar vergelijken.

Laat je nooit verleiden door een lage aanvangsrente. Zo kan een op het eerste gezicht een goedkope lening omslaan naar een dure lening, want je weet niet hoeveel je na deze actie periode moet betalen.

Voorwaarden bij het aflossen

Er zit ook een groot verschillen tussen mogen aflossen of moeten aflossen. Wat mag je maximaal aflossen? Is het ook toegestaan om een maand niets af te lossen? Het komt namelijk ook vaak voor dat je een lening ineens niet zomaar mag aflossen. Dit kan verveld zijn wanneer je bijvoorbeeld een geld prijs wint of een groot bedrag erft. Bekijk daarnaast ook of je het afgeloste bedrag weer mag opnemen.

Online geld lenen op een verantwoorde manier

Neem de tijd om de lening te vinden die het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Op deze manier voorkom je dat je na het af sluiten van een lening voor onverwachte problemen komt te staan. Dit is zo belangrijk omdat je bij een lening aan een jarenlang contract vastzit. Bereken goed uit wat je maandelijks kwijt kunt zijn aan de kosten van de lening. Wees hierbij nooit te optimistisch omdat het kan voorkomen dat je in de toekomst voor problemen komt te staan, zoals het verliezen van je baan. Verwacht je problemen in de toekomst, overweeg dan om geen lening af te sluiten, maar de aankoop een tijdje uit te stellen.
Vraag een offerte aan bij meerdere kredietverstrekkers en let voornamelijk op de effectieve rente. Kredietverstrekkers zijn namelijk verplicht om deze percentages aan te geven. Uit de effectieve rente kun je makkelijk aflezen wat de totale kosten van de lening zijn, hierbij zijn de eventuele afsluit kosten e.d bij inbegrepen.

Een aantal andere leen tips:

– Sluit nooit een postorderkrediet. Dit zijn hele dure kredieten waar de rentes kunnen oplopen tot boven de 18 procent.
– Sluit ook geen lening bij een detaillist of dealer af, je zult meestal teveel betalen voor de lening.
– Laat je kredietruimte nooit oplopen, ook deze lening vorm is erg duur.
– Vraag altijd na of er kwijtschelding plaats vindt als je onverwachts overlijdt en zo ja voor welk bedrag.
– Laat alle gemaakte afspraken vastleggen op papier om zo niet voor verrassingen te komen staan.